Kategorier
Bostad

Har du gamla persienner som måste bytas ut?

Hur ofta ser man inte fönster där persiennerna hänger halvvägs ner på snedden för att någon av linorna har gått av eller fastnat i lamellerna? Det ser fult ut och dessutom fungerar ju persiennerna inte som de ska. Vippmekaniken är också ofta trasig i äldre persienner och fästena för linorna på utsidan utslitna så att man får slå knutar och hänga dem mot en skruv för att persiennerna inte ska falla ner. Om det ser ut så hemma hos dig är det nog dags att byta ut dem helt så att du får persienner som fungerar och gör sitt jobb. Dessutom ser det mycket trevligare ut. Idag kan du även välja färger helt utifrån din egen smak. De behöver alltså inte vara i den klassiskt grå varianten längre. Gör persiennerna till något som förhöjer rummet istället.

Måttbeställda jalusier och persienner

Den som har fönster av specialstorlek eller av en äldre typ måste ofta måttbeställa sina persienner, rullgardiner eller jalusier. De sorter man hittar i den vanliga fackhandeln och inredningsbutiker brukar ha ett begränsat antal mått att tillgå. Det är inte säkert att du hittar något som passar.

Om persiennerna skall monteras inuti fönstren bör du definitivt kontakta en professionell leverantör av persienner i Stockholm för att få hjälp. De kan komma ut och ta en titt på vilka storlekar som behövs samt se till att mekaniken går att montera i de existerande fönsterramarna. Det är rätt knepigt att göra det själv.

Även om du vill byta till persienner som går på utsidan kan det vara bra att kontakta ett proffs så att du får varianter som verkligen passar i respektive rum. Det finns ju även olika bredder på lamellerna som ger olika intryck. I vissa rum kan det se snyggt ut med en bredare typ till exempel.

Fullhöga fönster kräver extra långa persienner

Den som har riktigt höga fönster som går från golv till tak måste också specialbeställa sina persienner. Där räcker nämligen inte standardpersienner till. De brukar vanligen vara runt 160-175 centimeter långa, så även om bredden är rätt kommer de inte att räcka ända ner. Det ser det lite tokigt ut om persiennerna slutar halvvägs ner mot golvet.

Detsamma gäller för låga fönster. Det ser inte särskilt snyggt ut om halva persiennen ständigt måste vara hopfälld eller att man inte kan vinkla persiennerna fullt på grund av att de släpar i backen eller ligger på fönsterbrädan under.

Titta inte bara på prislappen

Visst, färdiga persienner som du kan köpa i vilken butik som helst är billiga. Men de är som sagt begränsade när det gäller storlekar och färgutbud. Dessutom är kvaliteten en annan än vad du får hos en firma som specialiserar sig på persienner. Tänk på att de kommer att användas varje dag. De ska hålla för att hissas upp och ner i många år och att hänga i direkt solljus. Om du handlar av en högre kvalitet håller de bättre. Det blir billigare i längden att investera i en bra sort redan från början.